OVAJ SRPSKI GRAD POSTAJE GASTRONOMSKI CENTAR BALKANA! Zvanično predstavljena prva ponuda i ukusi koji nas spajaju: Pogledajte kako je sve izgledalo (FOTO)
Navikli smo da kada govorimo o gastronomiji Novog Pazara uglavnom slušamo o mantijama i ćevapima, e pa juče je situacija u tom gradu bila malo drugačija. Kuvari iz svih krajeva zemlje i sveta pripremali su nekoliko desetina svetskih i domaćih specijaliteta.
Okupila ih je Ugostiteljsko-turistička škola, koja je organizovala prvi Gastro fest u tom gradu. Naša ekipa Kurir televizije je takođe bila tamo i prikazala šta se to sve krčkalo u Pazaru.
Skoro da nema domaćeg ili svetskog specijaliteta koji se nije našao na trpezi prvog Gastro festa, Novi pazar je bio gastronomski centar Balkana. Učesnici su stigli iz različitih gradova i država.
Pitali smo učesnike kakva je atmosfera i kako protiče pripremanje hrane.
- Imamo velika očekivanja jer smo se baš pripremali za ovo takmičenje. Danas pripremam jela od ribe i radim rižoto - rekao je Jovan Peković, Visoka poslovna škola Leskovac.
- Nama je trebalo, pa sigurno jedno tri četiri dana, da popakujemo, da ponesemo sve što je neophodno za samo takmičenje, ali nije nam bilo teško - kaže Dragana Pavlović, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd.
Takođe, strani državljani su se takođe pridružili ovoj manifestaciji, te nisu krili svoje oduševljenje povodom same organizacije.
- Čast nam je i zadovoljstvo, izuzetno nam je drago što smo danas ovde. Svi su tako gostoprimljivi i prijateljski nastrojeni. Doneli smo i naše turske specijalitete, a baklava je naravno odmah otišla. Ostalo je još samo malo turskog ratluka. Inače, takmičimo se u četiri kategorije - kaže Serkan Tekin Turhan, učesnik iz Turske
Festival je privukao veliku pažnju. Vrata su bila otvorena za građane koji su želeli da otkriju nove ukuse. Strogi žiri, sačinjen od svetski poznatih kuvara i ugostitelja, imao je težak zadatak.
- Mi smo ovde, evo vidite, prisutni svetski licencirani sudije ispred svetske asocijacije kuvara. Radova ima jako dobrih. Teško će nam biti odlučiti za sve ove radove, ali mi smo tu da podržimo ovu manifestaciju i neka najbolji pobedi što se kaže - rekao je Damir Rožajac, sudija
Svoju bogatu ponudu predstavili su i novopazarski ugostitelji.
Učenici u ugostiteljsko-turističke škole bili su domaćini i vodili su računa o tome da sve prođe u najboljem redu. Iz ugostiteljsko-turističke škole poručuju da će nastaviti sa organizacijom sličnih događaja, verujući da će generacije koje uče i stasavaju u njihovoj školi upisati Novi Pazar zlatnim slovima kao vodeće ime gastronomije na Balkanu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs